Aktuality

Správca zálohového systému sa spolu so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV) Natur-pack spojil, aby priniesol jedinečný vzdelávací program pre deti. Školáci po celom Slovensku sa budú môcť zapojiť do neformálneho vzdelávania o triedení a zálohovaní odpadu. Pilotný projekt sme odštartovali v Partizánskom. Do programu sa zapojilo 600 detí.

Škola zálohovania a triedenia

Obrázok 1 z 6

Cieľom programu je hravou formou ukázať deťom dôležitosť ochrany životného prostredia, recyklácie a správneho nakladania s odpadom. „Je dôležité, aby sme deti viedli k zodpovednosti už od raného veku. Tento program im poskytne základy, ktoré ovplyvnia ich budúce správanie k životnému prostrediu,“ povedal Marián Áč, generálny riaditeľ Správcu zálohového systému.

Program pripravuje interaktívne zážitky, ako napríklad jednoduchý kvíz, ktorý zisťuje aktuálne vedomosti detí o zálohovaní a triedení odpadu.

„Chceme, aby sa tento program dostal do čo najväčšieho počtu miest a obcí na Slovensku a stal sa trvalou súčasťou vzdelávania detí. Zálohovanie je kľúčový nástroj na znižovanie odpadu, a deti sú naša budúcnosť,“ dodáva Michal Sebíň, riaditeľ OZV Natur-pack.

Projekt budeme postupne rozširovať do ďalších miest a obcí po celom Slovensku, kde budeme ďalej vzdelávať novú generáciu mladých ľudí.

Prečo je to dôležité?

Správne triedenie odpadu a zálohovanie je neoddeliteľnou súčasťou udržateľného životného štýlu. Deti, ktoré sa tieto návyky naučia už v mladom veku, budú motivovanými ochrancami životného prostredia v dospelosti. Tento program je len začiatkom dlhodobej snahy o to, aby sa Slovensko stalo lídrom v recyklácii a ochrane prírody.