Aktuality

Správca zálohového systému sa v spolupráci so Správou telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Bratislavy (STaRZ) tentoraz zameral na pilotnú prezentáciu možností zberu zálohovaných obalov na kúpaliskách. 

Návštevníci bratislavských kúpalísk v správe STaRZ tak budú môcť pri ich návšteve odovzdávať zálohované obaly priamo v areáli kúpalísk a venovať ich tak napríklad na rozvoj a údržbu samotných rekreačných zariadení. 

Očakáva sa tiež, že okrem podpory rozvoja a údržby rekreačných zariadení táto spolupráca medzi Správcom zálohového systému a STaRZ napomôže aj k zvyšovaniu ekologického povedomia verejnosti o zálohovaní a k neustálemu zlepšeniu informovanosti  slovenských samospráv o možnostiach zberu zálohovaných obalov a jeho využití pre potreby a rozvoj slovenských miest a obcí.

Správca zálohového systému v spolupráci so Správou telovýchovných a rekreačných zariadení umiestnil špeciálne nádoby na zber zálohovaných plastových fliaš a plechoviek priamo na bratislavských kúpaliskách Delfín, Tehelné Pole, Rosnička, Lamač, Rača, Krasňany, Zlaté piesky a  Mičurín. Návštevníci týchto lokalít tak budú môcť vhodiť zálohované plastové fľaše či plechovky od nápojov do špeciálnych nádob priamo na kúpaliskách. Darovaním zálohu za plastové fľaše alebo plechovky priamo bratislavskému STaRZ-u návštevníci podporia nielen ochranu prírodného prostredia letných kúpalísk, ale aj ďalší rozvoj a údržbu rekreačných zariadení v Bratislave.

Marián Áč, generálny riaditeľ Správcu zálohového systému, pri tejto príležitosti uviedol: „Verím, že aj vďaka tejto spolupráci posilníme všeobecné povedomie o možnostiach zberu zálohovaných obalov priamo samosprávami, na účel nimi definovaný. Návštevníci kúpalísk a rekreačných zariadení budú môcť darovaním zálohovaných obalov od nápojov podporiť zámer určený samosprávou alebo prevádzkovateľom. Samosprávy a prevádzkovatelia budú môcť zároveň využiť novozískané informácie o počte darovaných obalov na efektívnejšiu motiváciu návštevníkov nielen darovať zálohovaný obal, ale aj prispieť k čistejšiemu životnému prostrediu. Definícia účelu, na ktorý návštevníci vedia prispieť darovaním zálohovaného obalu, ako aj využitie darovaného zálohu je plne v rukách samospráv a prevádzkovateľov kúpalísk.“

Po skončení letnej sezóny Správca v spolupráci so STaRZ Bratislava podrobí zozbierané dáta detailnej analýze, ktorá poskytne cenné informácie o efektívnosti zberu zálohovaných obalov. Na základe týchto výsledkov budú definované odporúčania pre ďalšiu sezónu. 

Správca zálohového systému tieto informácie následne využije pri ďalšej prezentácii možností zberu zálohovaných plastových fliaš a plechoviek samosprávami. Rovnako tak tieto dáta poslúžia v komunikácii, týkajúcej sa vzdelávania o zálohovom systéme a jeho prospešnosti pre životné prostredie a užitočnosti na podporu projektov samospráv.  

Ladislav Križan, riaditeľ STaRZ dodal: „Sme radi, že návštevníkom našich kúpalísk môžeme ponúknuť nielen možnosť zálohovať použitý obal, ale najmä pomôcť ďalšiemu rozvoju a údržbe rekreačných zariadení v našej pôsobnosti. Našou prioritou je poskytovať návštevníkom kúpalísk nielen kvalitné služby, ale aj príležitosti na  ekologicky zodpovedné konanie. Po sezóne si vyhodnotíme dáta a určíme odporúčania pre ďalší rok. Veríme, že dáta, ktorými prispejeme vďaka tejto spolupráci budú môcť využiť aj ďalšie samosprávy a prevádzkovatelia pri posudzovaní možností zavedenia vlastného zberu zálohovaných obalov.“

Aj táto aktivita Správcu zálohového systému nadväzuje na jeho aktuálnu kampaň, zameranú na zvýšenie informovanosti slovenskej samosprávy o možnostiach využitia zberu zálohovaných obalov na festivaloch, kultúrnych, športových a spoločenských podujatiach v prospech miest a obcí. Podstatou takéhoto zberu je vytvoriť predpoklady na darovanie zálohovaného obalu na účel definovaný mestom alebo obcou a zároveň podporiť pozitívny dopad zálohového systému na zníženie množstva voľne pohodeného odpadu, šetrenie prírodných zdrojov či všeobecne ochrany životného prostredia Slovenska.

Niektoré mestá a obce už túto možnosť zberu zálohovaných obalov využívajú. Správca zálohového systému bude preto pokračovať v prezentácii pozitívnych príkladov takéhoto zberu zálohovaných plastových fliaš a plechoviek, aby sa nimi mohli inšpirovať ďalšie samosprávy.